Behoort het impressionisme tot de moderne kunst?

boatKunstenaars waren vroeger aan strenge regels gebonden. Zo mochten zij bijvoorbeeld geen felle kleuren gebruiken en was het verboden om bepaalde kunst te maken. Aan het einde van de negentiende eeuw hielden steeds meer kunstenaars zich niet meer helemaal aan deze regels. Deze periode wordt het impressionisme genoemd. In deze kunstperiode werden vaak al de nodige kleuren gebruikt in kunstwerken. Vaak wordt dan ook gedacht dat het impressionisme tot de moderne kunst behoort. Maar is dit eigenlijk wel het geval?

Vanaf de twintigste eeuw

Ondanks dat veel mensen denken dat het impressionisme tot de moderne kunst behoort, is dit niet het geval. Het impressionisme was destijds niets meer dan een beweging die in opstand kwam tegen de classicistische academische kunst. Binnen deze stroming werden al wel de nodige kleuren gebruikt, wat voorheen niet gebruikelijk was. Het impressionisme behoort echter niet tot de moderne kunst, maar staat wel aan de wieg van deze stroming.

Voorlopersart exhibit

Het impressionisme wordt weliswaar niet tot de moderne kunst gerekend, maar het wordt wel gezien als de voorloper ervan. Zo worden kunstenaars als Vincent van Gogh en Claude Monet vaak bestempeld als de voorlopers van de moderne kunst. Andere kunstenaars die een belangrijke rol hebben gespeeld binnen het impressionisme zijn Paul Cézanne, Edgar Degas, Paul Gauguin, ÉdouardManet, Pierre-Auguste Renoir, Georges Seurat en Paul Signac. Door hun werk raakten andere kunstenaars geïnspireerd en gingen ook meer kleuren en verschillende materialen gebruiken. Hieruit ontstond vervolgens het expressionisme, dat het begin betekende van de moderne kunst.

Meer informatie over de geschiedenis van de kunstwereld

Wil jij meer informatie over de kunstgeschiedenis? Dan doe je er goed aan een boek te kopen over dit onderwerp. Er zijn tegenwoordig  talloze boeken die aandacht besteden aan dit onderwerp. Bang dat dit je veel gaat kosten? Dat is niet nodig. Op het internet vind je veel van deze boeken namelijk met korting. Ook worden er zo links en rechts regelmatig kortingscodes verspreid om een boek over de kunstgeschiedenis goedkoop aan te kunnen schaffen. Lukt het je niet om een exemplaar te vinden? Bezoek dan eens een boekhandel. Misschien hebben ze daar wel aanbiedingen & korting op een boek over de kunstgeschiedenis.